9 Ekim 2009 Cuma

Teknosa Türkiye Kupası.. Futbol futbol nereye kadar :)


Sevgili sözlük arkadaşım ''uykulu'' İtü'de on numara bir değerlendirme yapmış.. Onun da izniyle sizlere bu değerlendirmeyi aktarmayı bir borç bilirim :) Ayrıca takip etmek isteyenlere on numara da bir blog; http://tasustu.blogspot.com

Teknosa'dan elektronik eşya alan, vakitlerini evde örgü örerek geçiren teyzelere müjde. Artık geleneksel bir hal alan, Beko Basketbol Ligi'nin (BBL) başlamasına kısa bir süre kala sahnede yerini alan Teknosa Türkiye Kupası bu yıl, Bursa, Konya, Mersin ve İzmir olmak üzere dört farklı şehrimizde 7 -12 Ekim 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yeni sezon öncesi takımların son halini görme adına faydalı bir turnuva olacaktır. Görmek için basketbolseverlerin gözünde 23 (Jordan abimize saygılar) boyutlu Doğan Holding yapımı D-Smart gözlükleri şart. Toplam 24 maç oynanacak olup, bunlardan 17'si canlı ve 7'si banttan D-Spor ekranlarında gösterilecektir.

Yazımızda 4 farklı grupta yer alan 16 takım ayrı ayrı incelenecek ve sekizli finallere kalınacak takımın -naçizane- tahmini yapılmaya çalışılacaktır.

A GRUBU - İzmir (10-11-12 Ekim)

Tartışmasız turnuvanın en zor grubu. Grupta, Oyak Renault, Efes Pilsen, Beşiktaş Cola Turka ve Kepez Belediyesi yer almaktadır.

1. Oyak Renault : 2008-2009 sezonunun flaş ekiplerinden biriydi. Özellikle Alex Gordon ve Evren Büker'in başarılı oyunu ile birçok sürprize imza atan ekibin bu yıl her iki başarılı oyuncusunu kaybetmesinin gücünde önemli bir kayba neden olacağını düşünüyorum. Her ne kadar Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ilk defa düzenlediği Antalya Cup'ta, 24 Eylül 2009 tarihinde oynanan maçta Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni devirseler de gruptan çıkmaları zor. Yeni transfer genç NCAA oyuncuları (Josh Heytvelt, Mike Rose ve Wink Adam) gruptaki rakiplerine bazı güzellikler yapabilir bunu da not düşelim.

2. Efes Pilsen : Sezona flaş yabancı transferleri ile başlayan geçen sezonun şampiyonu Efes Pilsen grubun en büyük favorisidir. Sloven yıldız Bostjan Nachbar, Tau Ceramica'dan izlemeye alıştığımız başarılı guard Igor Rakocevic ve gözlüklerine kurban olduğumuz Porto Riko'lu yıldız pivot Daniel Santiago transferlerinin her biri ayrı bir başarıdır. Fazla söze hacet yok, Efes Pilsen'i şimdiden grubun lideri olarak ilan edebiliriz.

3. Beşiktaş Cola Turka : Özellikle basketbol ile ilgili bütçesinin futbolda kullanılması şeklinde eleştirilere maruz kalan, geçen sezon beklenen başarıyı gösteremeyen Beşiktaş Cola Turka'nın grupta işi zor gözükmektedir. Tanjevic'in vazgeçilmezlerinden biri olan Engin Atsür'ü Efes Pilsen'den transfer etmeleri Beşiktaş'ın bir artısıdır. Kendisinden bir türlü beklenenen patlamayı yapamayan, her zaman NBA'de oynayacak potansiyele sahip olarak gördüğüm Cevher Özer de Beşiktaş'ın bir diğer artı özelliği. Bakalım bu sezon yaptığı transferler ve geçen sezondan kalan oyuncuları ile Beşiktaş nasıl bir performans gösterecek?

4. Kepez Belediyesi : Grubun son incelenecek takımına geldik. Belediye kelimesine bünyeler aldanmasın, şahsi kanaatimce bu yılın en geniş kapsamda ve şaşırtıcı transferlerini gerçekleştiren takımdan bahsediyoruz. Cüneyt Erden, Erdem Türetken, Fatih Solak ve Ersin Görkem gibi başarılı Türk oyuncuların yanı sıra geçen sezonunun sayı bombacısı Alex Gordon'u da Oyak Renault'dan transfer ettiler. Sezonun başında Halil Üner ile ilgili yaşanan sorunlar sonrasında, takımın başına Banvit ve Yeni Zelanda milli takımlarından tanıdığımız başarılı koç Tab Baldwin'i getirdiler. Her ne kadar birbiri ile beraber yeni yeni oynamaya başlasalar da başarılı koç ve iyi kadrosu ile Efes Pilsen'den sonra grubun ikincisi olmaya en büyük aday takımdır.

B GRUBU - Bursa (7-8-9 Ekim)

Geldik tereyağlı iskender tadındaki gruba. Buradan tüm künefe severlere ayrıca selamlarımı gönderiyorum oy oy oy. Grupta Türk Telekom, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Erdemir ve BBL'nin yeni misafiri Bornova Belediyesi takımları yer almaktadır. Takımlara şöyle bir göz atacak olursak eğer:

1. Türk Telekom : Bir önceki grupta yer alan Efes Pilsen'in yerini alan takım, grubun favorisi. Türk Telekom, yeni sezon öncesi tecrübeli pivot Hüseyin Beşok'un yanı sıra, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Ümit Sonkol'u transfer ederek pota altını güçlendirmiştir. Yeni transferlerden biri de, gözümde ayrı bir yeri olan Şentürk kardeşlerin medar-ı iftiharı, Darüşşafaka alt yapısının yetiştirdiği başarı guardlara (Orhan Güler, Hakan Köseoğlu) yeni bir örnek teşkil eden Soner Şentürk'tür. Soner ile beraber Türk Telekom'un kenar kadrosu biraz daha zenginleşmiştir. Yabancı olarak NBA'de Indiana ve Utah Jazz'da endam eylemiş 1.93'lük Andre Owens, İspanya ACB'den guard Demond Mallet ve Fransa Nancy'den power forvet Lamayn Wilson transfer edilmiştir. Kısacası Türk Telekom, yeni koçları Murat Özyer ile birlikte turnuvada başarılı maçlar çıkartacaktır.

2. Antalya Büyükşehir Belediyesi : Grubun Erdemir ile birlikte ikinciliğin en büyük adayı olan bir diğer Antalya'dan iştirak eyleyen belediye takımı. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın Türkiye'de oynanmasına karar verilmesinin akabinde Antalya'nın bir basketbol şehri haline getirilmesi çabalanmış ve bu çerçevede Doğan Hakyemez menajer, Orhun Ene koç ve Altar Tunçkol ise yardımcı koç olarak takımın başına getirilmiş ve gerek Türk, gerek yabancı oyuncuları ile başarılı bir kadro kurulmuştu. Sonrasında derenin altından yüksek debide akan sular neticesinde fotoğraf değişmiş, Doğan Hakyemez takımdan ayrılmış, Orhun Ene ise Banvit'in yolunu tutmuştur. Mevcut durumda da maçların Antalya'da oynanması düşünülmemektedir. Konuyu fazlaca dağıtmadan Antalya Büyükşehir Belediyesi eski gücünden kan kaybetmiştir. Bu sezonki Türk oyuncu transferleri de zannımca bu durumun bir yansımasıdır. Yeni transferlerinden Union Olimpija'lı Brian Greene ile Banvit'ten takımın bünyesine katılan Umut Yenice'nin turnuvada takımları adına başarılı bir performans sergileyeceğini düşünüyorum. Ayrıca, Darüşşafaka'da başarılı günler geçirmiş Altar Tunçkol da takım için önemli bir artıdır. Yine de Erdemir ile karşılaştırıldığında gruptan çıkma ihtimali daha düşüktür.

3. Erdemir : Gruptan çıkma yolunda ikinci adayım olan Erdemir, bu sezon başarılı Türk oyuncuları bünyesine katmıştır. Takımın başında ileride Türk basketbolunun değişmez koçlarından biri olacak Ahmet Çakı yer almaktadır. Yeni sezonda, Türkiye liginin başarılı oyun kurucularından ve sezonun asist kralı adayı Hakan Köseoğlu'nun yanı sıra Beşiktaş ve Fenerbahçe'de oynamış Erkan Veyseloğlu ve pota altının başarılı oyuncularından Ümit Türkoğlu takımın bünyesine kazandırılmıştır. Karşıyaka'dan bünyesine katılan Leon Williams ile birlikte Erdemir grupta Türk Telekom'u zorlayacak tek takım olarak karşımıza çıkacaktır.

4. Bornova Belediyesi : Grubun son takımı BBL'nin yeni yüzlerinden Bornova Belediyesi. Şimdiden konuşmak için erken olsa da seneye ikinci ligin yolunu tekrar tutması muhtemel bir takımdan bahsediyoruz. En büyük transferi yaşadığı sakatlıklardan muzdarip, 2001 NBA draftında 1. turda 11. sırada seçilen NBA kariyerine sahip ve geçen yıl NBDL'de başarılı performans gösteren Kedrick Brown'dır. İlk Avrupa macerasına Bornova Belediyesi'nde başlayacak olan Kedrick Brown'ın performansını şahsen merakla bekliyorum. Yine de gruptan çıkmaları imkansız gözükmektedir.

C GRUBU - Konya (10-11-12 Ekim)

Gel ne olursan ol gel. Yine de oyuncular Mevlana Şekeri'ni abartmasın, doping vs. olaylarına hızlı bir giriş yapmayalım. Neyse efenim Mersin Büyükşehir Belediyesi, Galatasaray Cafe Crown, Pınar Karşıyaka ve BBL'nin yeni ekibi Tofaş bu grupta yer almaktadır.

1. Mersin Büyükşehir Belediyesi : Grubun Galatasaray Cafe Crown ile birlikte favorisidir. Takımın başında hakemlerle yaptığı tartışmalarla ün salan kurt koç Ahmet Kandemir yer almaktadır. Takımın bünyesinde İnanç Koç ve Onur Aydın gibi başarılı Türk oyuncuları yer almaktadır. NCAA'den kazandırdığı sağlam oyuncularla nam salan Ahmet Kandemir'in yine takımın bünyesine çok başarılı oyuncular kazandırdığına eminim. Ayrıca Darüşşafaka'da 2002/2003 sezonunda oynayan, başarılı üçlükleri ile tanınan Richie Frahm'ı da bünyesine katmıştır. İlgili zatın Türkiye'den gidişi oldukça olaylı olmuştu, aslında bu ayrı bir yazı konusu olabilir. Yeni transferlerden biri de Ukrayna'dan 33 yaşındaki Litvanya milli takımında da forma giyen Rolandas Jarutis'tir. Her ne kadar Pınar Karşıyaka zorlasa da gruptan Galatasaray Cafe Crown ile birlikte çıkacaktır.

2. Galatasaray Cafe Crown : Arvidas Macijauskas ile birlikte Litvanya basketbolunun beklenen patlamasını yapamayan Simas Jasaitis'i yeni sezonda kadrosuna katan Galatasaray grubun tartışmasız en güçlü takımıdır. Oyak Renault'da başarılı bir sezon geçiren ve bu başarısı ile milli takım aday kadrosuna çağrılan Evren Büker, başarılı ve potansiyeli yüksek oyun kurucu Can Akın ile Ülker altyapısınan yetişen Banvit'ten takımın bünyesine katılan Caner Topaloğlu önemli Türk oyuncu transferleridir. Her ne kadar Hüseyin Beşok, Cüneyt Erden ve Erdem Türetken'in gitmesi ile kan kaybı yaşayan Galatasaray mevcut genç ve dinamik kadrosu ile turnuvada başarılı maçlar çıkartacaktır. Simas Jasaitis'in yanı sıra Ural Great 'ten transfer ABD'li guard Darius Washington ayrıca izlenmelidir.

3. Pınar Karşıyaka : Ayhan Kalyoncu ile yollarının ayırarak geçen sezon Beşiktaş'ın başında yer alan başarılı koç Hakan Demir ile yeni sezona başlayan Pınar Karşıyaka başarılı oyun kurucu Hakan Köseoğlu'nun takımdan ayrılması ile önemli bir güç kaybetmiştir. Oyak Renault'dan üçlük ustası Alper Saruhan, Ülker altyapısından yetişmiş genç yetenek Birkan Batuk, Efes Pilsen'den yetişme pota altı oyuncularından Emre Bayav yeni transferlerinden bazılarıdır. NCAA'den transferi şutör oyun kurucu Ryan Toolson'ın takımı adına başarılı performans göstereceğini düşünüyorum. Koç Hakan Demir faktörü de önemli olsa da Mersin'e göre gruptan çıkma şansının daha düşük olduğunu düşünüyorum.

4. Tofaş : Amiyane tabirle son yıllarda ligin asansör takımına, vakt-i zamanın David Rivers ve Rashard Griffith'li efsane kadrosu ile basketbolseverlerin kalbinde ayrı bir yeri olan grubun son takımına geldik. Beşiktaş'tan transferleri genç oyun kurucu Mehmet Yağmur kayda değer transferdir. Transfer döneminde sesi fazla çıkmayan Nihat İziç'in çalıştırdığı takımın gruptan çıkma ihtimali mucizelere bağlıdır. Caron Butler'ın kuzeni, NBDL'den transfer Lamar Butler'ın performansını da izlemek lazım, bunu da not düşelim.

D GRUBU - Mersin (7-8-9 Ekim)

Geldik Banvit, Fenerbahçe Ülker, Aliağa Petkim ve Darüşşafaka Cooper Tires'ın yer aldığı son gruba. Sırayla takımlarımıza bir göz atalım:

1. Banvit : Ticari anlamda kırmızı et severleri de bünyesine katmaya çalışan Banvit firmasının basketbola desteği devam ediyor. Her sezon başarılı oyuncuları kadrosuna katan Banvit, bu sezon da bu geleneğinden vazgeçmedi. Türk Telekom'daki tüm Barış'ları (Barış Özcan ve Barış Ermiş) yeni sezonda Banvit bünyesinde izleyeceğiz. Ülkemizde önceden Kepez Belediyesi'nde forma giyen Keith Simmons'ın yanı sıra Aliağa Petkim'den tanıdığımız atletik oyuncu Chuck Davis de takımın bünyesine kazandırılmıştır. Kısacası Banvit, Türkiye'yi yakından tanıyan yabancı oyuncularının yanı sıra başarılı Türk oyuncuları ile gruptan Fenerbahçe Ülker ile birlikte çıkmaya aday takım olacaktır.

2. Fenerbahçe Ülker : Transferin suskun takımlarından birine geldik. Kısa ve öz transfer olarak eski oyuncusu Tarence Kinsey 1 yıllık NBA macerasındn sonra tekrar takımına geri dönmüştür. Ayrıca Olympiakos'dan başarılı oyun kurucu Lynn Greer takıma kazandırılmıştır. Willie Solomon ve Gordon Giricek gibi yıldızları da bünyesinde barındıran Fenerbahçe gruptan rahat bir şekilde 1. çıkacaktır.

3. Aliağa Petkim : Tofaş ve Bornova Belediyesi ile birlikte ligde tutunmakta zorlanacak bir takım olma ihtimali yüksek Aliağa Petkim'e geldik. Geçtiğimiz sezon son anda ligde kalma başarısı gösteren takımda transfer döneminde kan kaybı yaşanmış ve gelen oyuncuların da gidenlerin yerini doldurması zor olacaktır. NCAA'den transferleri Divaldo Mbunga mensup olduğu ülke (Angola) itibariyle lige ayrı bir renk katacaktır. Angola milli takımının Efes Pilsen Cup'taki mücadelesi hala gözlerimizin önünde. Union Olimpija'dan transferleri Euroleague tecrübeli Aleksej Nesovic takımın önemli bir artı değeridir.

4. Darüşşafaka Cooper Tires : Ligde tutunma adına Anadolu Grubu ile sponsorluk anlaşması yapan ve geçtiğimiz sezonda da Darüşşafaka Cooper Tires ismi ile mücadele eden grubun son takımına geldik. Daçka'nın grupta Banvit'i zorlayacak ve ikincilik mücadelesinde ön plana çıkacak takım olarak görüyorum. Geçtiğimiz sezon Golden State Warriors'ta oynayan Jermareo Davidson takımın bu sezonki en büyük transferlerinden biridir. Ayrıca Fenerbahçe Ülker'den tanıdığımız geçtiğimiz sezon Erdemir'de mücadele eden oyun kurucu Hakan Demirel de takımın bünyesine kazandırılmıştır. Altyapıdan yetişen Polat Kaya da takıma geri dönmüştür. NCAA'de 24.5 sayı ortalaması yakalayan oyun kurucu pozisyonundaki skorer Stefon Jackson da kayda değer transferlerden biridir. Şahsi düşüncem Daçka Banvit'i zorlayarak gruptan ikinci olarak çıkabilir.

Dört grupta takımları ayrı ayrı ele aldıktan sonra son olarak grup bazında sıralama tahminlerimi sunarak yazıyı sonlandırıyorum. İzleyebilecek tüm arkadaşlara iyi seyirler dileklerimle...

A GRUBU
1. Efes Pilsen
2. Kepez Belediyesi
3. Beşiktaş Cola Turka
4. Oyak Renault

B GRUBU

1. Türk Telekom
2. Erdemir
3. Antalya Büyükşehir Belediyesi
4. Bornova Belediyesi

C GRUBU

1. Galatasaray Cafe Crown
2. Mersin Büyükşehir Belediyesi
3. Pınar Karşıyaka
4. Tofaş

D GRUBU


1. Fenerbahçe Ülker
2. Darüşşafaka Cooper Tires
3. Banvit
4. Aliağa Petkim
Tüm takımlara başarılar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder